Karipap
Pusing Sardin
BAHAN
A:
·
1/2kg tepung gandum
·
2 sudu makan marjerin
·
500ml air | dibancuh dengan 1 sudu teh garam
BAHAN
B:
·
180gm tepung gandum
·
4 sudu makan marjerin
BAHAN
INTI:
·
1 tin sardin kecil
·
3 biji bawang besar | dimayang
·
4 ulas bawang putih | dikisar
·
2 biji bawang merah | dikisar
·
Garam secukup rasa
CARA
MEMASAK:
1. Inti: Panaskan minyak masak di
dalam kuali. Tumis bawang putih dan merah
yang dikisar sehingga berbau wangi.
2. Kemudian masukkan sardine dan
bawang yang dimayang tadi. Kacau rata
sehingga sebati.
3. Perasakan dengan garam secukup
rasa. Gaul rata sambil dihancur-hancurkan
isi sardin tadi. Angkat dan ketepikan.
4. Bahan A: Tepung gandum dan marjerin disatukan di dalam sebuah
bekas. Tuangkan sedikit demi sedikit air yang telah dicampurkan
garam. Uli sehingga menjadi doh. Ketepikan.
5. Bahan B: Satukan tepung gandum
dan marjerin di dalam sebuah bekas. Uli
sehingga rata dan menjadi doh.
6. Selepas itu ambil adunan A
sebesar telur ayam dan adunan B sebesar
guli. Masukkan adunan B ke dalam adunan A. Bulatkan dan kemudian
dicanai sehingga nipis. Gulung memanjang dan canai lagi.
7. Gulung menjadi satu ketul,
selepas itu potong dua. Ambil bahagian
dipotong dan canai nipis. Masukkan inti ke dalam
dan kelim tepinya. Lakukan kaedah
yang sama sehingga adunan habis.
8. Masukkan minyak masak di dalam kuali. Goreng karipap tadi
sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan.
9. Sedia dihidangkan dan dinikmati.
No comments:
Post a Comment