Resepi Kari Daging Utara
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 25 minit
Jumlah Hidangan : 6 orang
Bahan-Bahan:
·
1 kg daging bahagian tulang
·
1 mangkuk rebung, dihiris dan rebus
·
2 sudu besar kerisik
·
1 sudu besar minyak sapi
·
1/2 senduk minyak masak
·
2 cawan santan pekat
·
1 cawan santan cair
·
daun kari
·
sedikit gula melaka
·
garam secukup rasa
Bahan untuk kisar
halus:
·
1 biji bawang besar
·
6 ulas bawang putih
·
2 inci halia
Bahan untuk rempah
tumis:
·
1 batang kayu manis
·
3 kuntum bunga lawang
·
2 btg cengkih
·
6 biji buah pelaga
·
1/2 sudu kecil lada hitam
Bahan untuk pes
rempah:
·
1 bungkus rempah kari daging
·
1 sudu besar serbuk cili
·
1 sudu kecil serbuk jintan manis
·
1 sudu kecil serbuk ketumbar
·
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Cara Penyediaan:
1. Rebus daging
bertulang dengan kadar air paras menutupi daging sehingga lembut. Kalau
menggunakan pressure cooker, masa memasak bergantung kepada jenis pressure
cooker anda. Jika rebus menggunakan kaedah biasa, anggaran masa merebus dalam
1.5 hingga 2 jam.
2. Panaskan minyak
masak dan minyak sapi di dalam periuk. Tumis 'Bahan Kisar', daun kari dan
'Bahan Rempah Tumis' sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Bancuh 'Bahan Pes
Rempah' dengan sedikit air dan tuang ke dalam periuk. Kacau sehingga rempah
betul-betul masak dan pecah minyak.
4. Masukkan ketulan
daging bertulang bersama air rebusan sekali. Kemudian masukkan rebung, kerisik
dan santan cair. Masak sehingga mendidih.
5. Masukkan santan
cair dan teruskan masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Masukkan sedikit
gula melaka dan garam secukup rasa.
Tips:
Rebus daging sehingga lembut dan
sejukkan kuah rebusan, kemudian kuah boleh dimasukkan ke dalam peti ais. Jika
anda tidak suka gulai yang terlalu berlemak, buang lemak sejuk yang beku di
permukaan.
No comments:
Post a Comment