Tomyam Udang Galah
BAHAN-BAHAN:
·
300 gm udang galah
·
1 liter stok ayam
·
1 sudu makan limau nipis
·
4 biji cili padi | dititik
·
2 batang serai | dihiris halus
·
20 cm lengkuas | dihiris halus
·
50 gm cendawan
·
5 helai daun limau purut
·
5 helai daun selasih
·
1 sudu makan sos ikan
·
3 sudu makan susu cair
·
Garam secukup rasa
CARA
MEMASAK:
1. Panaskan stok ayam sehingga
mendidih.
2. Kemudian masukkan udang
bersama dengan semua bahan lain kecuali susu
cair dan daun selasih.
3. Masak selama lima minit dan
kemudian masukkan dua bahan yang
belum dimasukkan lagi.
4. Sedia untuk dinikmati.
bawa mai semangkuk, pasti sedap ni....
ReplyDelete