Kuih
Bom
BAHAN-BAHAN:
·
800 gm tepung pulut
·
Air
·
100 gm bijan
INTI
:
·
100 gm gula merah
·
1/2 biji kelapa parut
·
1/2 cawan air
·
Gula pasir secukup rasa
CARA
MEMASAK:
1. Untuk membuat intinya, satukan
gula merah dan gula pasir dengan air. Kacau
rata.
2. Kemudian didihkan adunan
sebelum dimasukkan kelapa parut ke
dalamnya. Masak sehingga adunan kering dan ketepikan.
3. Setelah itu, buat pula adunan
kuihnya dengan membancuh tepung pulut
bersama dengan air. Jangan sampai lembik dan pastikan ianya boleh diuli
dan dibulat-bulatkan.
4. Masukkan inti di dalamnya dan
golekkan pula bijan sebelum digoreng di
dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
5. Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment